Ministar Milatović i direktor Lučić obišli NTP: Utvrditi odgovornost za propuste

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i direktor Uprave javnih radova, Boro Lučić, sa saradnicima, posjetili su danas gradilište Naučno-tehnološkog parka u Podgorici, nakon čega je održan sastanak, u cilju sagledavanja kompletne situacije i preciziranja daljih koraka na ovom projektu.


“Ideja o osnivanju Naučno-tehnološkog parka je pružanje podrške i jačanje potencijala ekonomskog rasta i daljeg razvoja Crne Gore.

Nažalost, uvidom u stanje na ovom projektu, evidentno je da je za vrijeme prošle vlasti ova ideja ostala samo na papiru.

Kako bi se projekat realizovao do kraja i ublažila šteta koja je nastala zbog nestručnog i nemarnog trošenja novca svih nas, Ministarstvo na čijem sam čelu će preuzeti koordinaciju daljim aktivnostima. Urgiraćemo kod nadležnih organa da se prije svega okončaju sve procedure neophodne za dalje izvođenje radova i nastavak realizacije projekata. Takođe, insistiraću na utvrđivanju odgovornosti za sve propuste koji su nastali u prethodnom periodu, a koji mogu dodatno opteretiti budžet”, kazao je ministar Milatović.


Projekat izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Podgorici bio je uvršten u program rada prethodne Vlade za 2018. godinu, a za realizaciju projekta bilo je zaduženo Ministarstvo nauke.


Međutim, loša i neprecizna projektna dokumentacija, kao i loše izvedeni radovi prilikom prvobitne gradnje na objektu doveli su do zastoja.

Regulisanje pravnih odnosa, proisteklo iz pomenute problematike, dodatno je otežalo dalji nastavak na projektu. Rezultat lošeg višegodišnjeg vođenja projekta je da se u datom momentu mora obezbijediti dodatan budžet, kako bi se potrebni, a neplanirani radovi završili.

Na osnovu uvida u postojeću dokumentaciju, stanje projekta i zastoj na istom, više je nego očigledno da su navedeni propusti posljedica površnog rada Ministarstva nauke i nadležnih institucija u prethodnom sastavu Vlade, što je rezultiralo dodatnim troškovima i probijenim rokovima.


Predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja, Uprave javnih radova, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Naučno-tehnološkog parka će u okviru nedavno formirane Komisije utvrditi realno stanje i predložiti dalje korake, kako bi se ispunila očekivanja inovativne zajednice.


MINISTARSTVO EKONOMSKOG RAZVOJA / UPRAVA JAVNIH RADOVA

Author

Uprava javnih radova

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *