Država ima novca za sve projekte predviđene kapitalnim budžetom za 2021. godinu

Država ima novca za sve projekte predviđene ovogodišnjim kapitalnim budžetom, čija je realizacija u toku, i biće izmirene sve obaveze, a očekujemo ubrzane radove na svim gradilištima.


To je poruka ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića sa današnjeg sastanka sa predstavnicima najvećih izvođača radova, Uprave za javne radove (UJR) i Uprave za saobraćaj.


Ministar je naglasio da je, osim predviđenog kapitalnim budžetom za ovu godinu, planirano da se ostatak isplati početkom iduće godine, u skladu sa izvršenim ugovorenim obavezama.


On je ukazao i da su dodatna sredstva obezbijeđena uštedama i prihodima od odlične ljetnje turističke sezone, što će biti usmjereno na kapitalne projekte.


Učesnicima sastanka, koji su o dosadašnjem radu informisali Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS), saopšteno je da se za iduću godinu planira rekordni kapitalni budžet, izuzimajući sredstva za auto-put, da bi se pokrenuo i veliki broj novih razvojnih projekata.


Ministar Spajić je naglasio da će Crna Gora biti veliko gradilište, naglašavajući značaj kapitalnog budžeta za ekonomski razvoj države.
“Zatekli smo neravnomjerni razvoj države i ulaganja sa velikom disproporcijom po opštinama. Takva praksa bivše vlasti će se mijenjati”, naglasio je Spajić.Posebna pažnja biće usmjerena na kompanije sa kojima država ima ugovore, a naglašena je obaveza poštovanja dinamike i kvaliteta izvođenja radova.Ministar Spajić je poručio da Vlada neće tolerisati, već sankcionisati neizvršavanje ugovorenih obaveza, zbog čega dolazi do zastoja u dinamici radova i neadekvatnog kvaliteta realizacije projekata.


Predočena je i mogućnost formiranja crne liste ponuđača za učešće na državnim tenderima u odnosu na način izvršavanja ugovorenih obaveza, plaćanja obaveza državi i zaposlenima (puni porezi i doprinosi), kao i na to da računi kompanija nijesu bili u blokadi duže od godinu.


Na sastanku su zadužene Uprava javnih radova i Uprava za saobraćaj da sa svim izvođačima radova organizuju posebne sastanke o eventualnim otvorenim pitanjima, dinamici i načinu izmirivanja obaveza, kao i sa projektantima i predstavnicima nadzora, te da do ponedjeljka informišu MFSS o svim preduzetim aktivnostima.


Predstavnici izvođača radova su izrazili veliko zadovoljstvo današnjim sastankom, koji je organizovan u cilju praćenja isplate ugovorenih obaveza, kao i u susret predlaganju novih razvojnih projekata za kapitalni budžet za 2022. godinu.


MINISTARSTVO FINANSIJA I SOCIJALNOG STARANJA / UPRAVA JAVNIH RADOVA

Author

Uprava javnih radova

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *