Ministar Stijović i direktor Lučić obišli gradilište Kuće voća u Andrijevici

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i Uprave javnih radova, na čelu sa ministrom Aleksandrom Stijovićem i direktorom Borom Lučićem, obišli su Kuću voća u Andrijevici, u cilju pronalaženja zajedničkog rješenja, kako bi se fabrika za preradu voća u što bržem roku završila i stavila u funkciju.

Tokom obilaska, kojem su na inicijativu Ministarstva prisustvovali i projektanti, predstavnici izvođača radova – kompanije “Neimar”, nadzorni organ kao i predstavnici lokalne samouprave, konstatovano je da je stanje na projektu loše, da radovi nijesu napredovali dogovorenom dinamikom i da se radi o kašnjenju od gotovo godinu i po, uz zaključak da se u narednom periodu pitanje projekta mora riješiti.


Projektna dokumentacija za ovaj objekat urađena je na osnovu konkursa za idejno arhitektonsko rješenje, koje je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma. Projektnu dokumentaciju je izradilo preduzeće “Arhing inžinjering” d.o.o. iz Bijelog Polja, reviziju “Ubi.pro” d.o.o. iz Podgorice, a izvođač radova je preduzeće “Neimar inžinjering” d.o.o. Podgorica.

Vrijednost ugovora iznosi 1.332.656,37 eura, dok je bruto površina objekta 1.612,77 metara kvadratnih.Iako su radovi počeli 27. aprila 2018. godine, pri čemu je ugovoreni rok bio 18 mjeseci, do sada je ostvareno tek 48 odsto planiranog ugovora.

Na osnovu informacija o izdvojenim sredstavima i procjene koliko je do sada procentualno urađeno, ocijenjeno je da izvođač, uz propuste nadležnih organa, nije ispunio ugovoreni dio, zbog čega sada imamo otvoren problem.

U toku izvođenja radova evidentirana je pojava značajnih viškova i naknadnih radova, usljed utvrđenih propusta u projektnoj dokumentaciji, odnosno predmjeru radova. U 2019. godini je prema zahtjevu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja izvršena dopuna projektne dokumentacije, usljed izmjene tehnologije proizvodnje, koja je dovela do dodatnih radova.


Dodatni troškovi, viškovi i naknadni radovi, nastali kao posljedica propusta u projektnoj dokumentaciji, dodatni radovi nastali kao posljedica izmjene tehnologije proizvodnje, kao i prekoračenje ugovorene vrijednosti usljed promjene stope PDV-a, po procjeni Uprave za javne radove, iznose 504.000,00 eura.

Nakon obilaska “Kuće voća” u Opštini je održan radni sastanak sa predsjednikom Opštine Željkom Ćulafićem i saradnicima, gdje su predstavljeni problemi i dostupni mehanizmi radi pronalaženja najboljeg modela dalje realizacije ovog projekta sa ciljem razvoja Andrijevice.


Sagovornici su se saglasili da je neophodno pokrenuti sve zakonske mehanizme u cilju ispravljanja načinjene štete u prethodnom periodu, kako bi se pokrenula samoodrživa proizvodnja i iskoristila razvojna šansa i poljoprivredni kapaciteti ovog kraja.


Sastanku su prisustvovali i državni sekretari Ministarstva poljoprivrede Nebojša Veličković i Nikolina Mišnić, generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević, pomoćnica direktora Uprave javnih radova Milica Bakić.
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE / UPRAVA JAVNIH RADOVA

Author

Uprava javnih radova

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *